עבירות כלכליות הינן עבירות אשר כוללות על פי רוב עבירות מיסים, עבירות הלבנת הון, עבירות בניגוד לחוק ניירות ערך ועוד.

לא אחת, עבירות כלכליות זוכות גם לכינוי “עבירות צווארון לבן”, וזאת כאשר הן מבוצעות על ידי בכירים בחברות ותאגידים. עם זאת, חשוב להדגיש כי עבירות כלכליות יכולות להיות גם מנת חלקם של עבריינים “כבדים” ואף בעלי עסקים קטנים אשר חוטאים בסוגיות כספים שונות.

לא אחת, מוגשים כתבי אישום בגין עבירות כלכליות כנגד עוסקים זעירים אשר בגין אי עמידה במלוא התקנות וההוראות של אחד מעשרות החוקים הקשורים לדיני המס בישראל. עבירות כלכליות יכולות להיות עבירות המבוצעות באופן חד פעמי על ידי עבריין מס שביקש “קיצורי דרך”, ולעתים הן מבוצעות באופן שיטתי וסיסטמטי.

עבירות מיסים הינן עבירות אשר יכולים להיות להם פנים רבות. החל מעבירות על מס הכנסה כגון, עצמאי שעובד ב”שחור”, דרך אי תשלום מע”מ, הטעיה בנוגע למס שבח או רכישה וכדומה. ואכן, מערכת המשפט בישראל מתמודדת מדי יום עם עבירות מס על גווניהן השונים.

עבירות המס הנפוצות הינן: השתמטות מתשלום מס תוך כדי שימוש בעורמה, מרמה או תחבולה, קיום והכנה של פנקסי חשבונות כוזבים, השמטת הכנסה אשר יש להכליל בדו”ח, מתן תשובה כוזבת ובלתי נכונה לשאלה של רשויות המס, אי הגשת דין וחשבון,

מסירת הצהרה כוזבת, עבירות כלכליות יכולות להסתיים בהטלת עיצומים כספיים או קנסות משמעותיים. לעתים, במקרים חמורים, ההליך הפלילי עלול להסתיים במאסר בפועל מאחורי סורג ובריח.